"SEAŞ arsa versin, biz Adliye sarayını yapalım" 152

Soma arası hakikaten büyük bir eziyetti, israf sebebiydi. Şimdi kurumlarımızın ve şahıslarmızın katkısıyla emeğiyle yoğunluğuyla çok kısa zamanda iyi bir yol ve mesafe kat edildi. Yolumuz bitme noktasına geldi. Şimdi yolu inceledik. Yolun ormanla ilgili bir bölümü var ayrıca boğazdaki malzeme taşıma konusu var. Onunla ilgili de Kaymakam bey ve Orman Genel Müdürlüğü ve bölge müdürlüğü ile görüşüp o ufak sorunu da çözmüş olacağız. Belediyemiz Somaya yakışır bir hizmet binasını Somanın merkezinde ve meydanında inşaa etmekte. Hemde çok cazip bir anlaşma ile inşaa edilmekte. Vatandaşımıza yük getirmeden belediyeye masraf etmeden daha da gelir sağlayarak modern bir binaya sahip olacak. Vatandaşımızda modern bir binada modern bir şekilde hizmet almış olacak. Yerel yönetimler bir ülkenin bir şehrin vitrinidir. Yerel yönetimler şehrin sadece hizmet birimi değil aynı zamanda kalkınmasının motorudur. Yerel yönetimler birimleri iyi çalışırsa hem şehir halkına iyi hizmet götürür, hemde şehirin ufkunu açar. Dolayısı ile ben şuna inanıyorum.  Bir ülkenin ekonomik ve sosyal Active Imageyönden kalkınmışlığını, bir ülkenin demokratik yönden gelişmişliğini görmek istiyorsanız yerel yönetim çalışmalarını incelemeniz yeterlidir. Çalışmaları incelediğinizde bunları görüyorsanız o ülkede ekonomik sosyal durumun ne olduğunu çok yakından görmüş olursunuz. Onun için yerel yönetim hizmetlerine partimiz açısından da büyük önem verilmektedir. Buna ilişkin önemli yasal düzenlemeler geçtiğimiz dönemde yapılmıştır. Şimdi bu dönemde yine düzenlenmesi gereken yasalarımız var. Yönetmelikler var. Bu çerçevede çalışmalarımızı başlattık. Yerindelik ilkesine dayalı demokrasinin temel ilkesi doğrultusunda  şu günkü anasayamızdaki 157. maddesinde ifadesini bulan yerinden yöentim anlayışını gerçekleştireceğiz. Yerel yönetimlerin merkezinde insan vardır. Bu düzenlemelerin odağında da insan olacaktır. Dolayısı ile yerel yönetimler konusunda bundan sonra daha etkin çalışmaları ve hizmetleri birlikte yapacağız. Ülkemiz gündeminde şu an anayasa konuşulmaktadır. Anayasa bir ülkenin milleti ile bütünleşmesidir, mutabakatıdır. Bu çerçevede düşündüğünüz zaman anayasayıda biz milletimizle, halkımızla yapmak istiyoruz.  Onlarla yapılan bir mutabakatsa devletin milletle mutabakatı ise bunun böyle gerçekleşmesi lazım. Bilim adamlarının hazırladığı taslak tartışmaya açılmıştır. Anayasa hiç bir siyasi partinin veya kurumun yada kuruluşun anayasası değil, Türkiyenin anayasasıdır. Bu çerçevede herkes demokratik ilkeler çerçevesinde çoğulcu, katılımcı, demokrasi ilkeleri çerçevesinde bilinçli bir şekilde katk vermelidir. Çünkü kendini yakından takip etmesi gereken bir konudur. Dolayısı ile bu anayasa çalışmaları konusunda ben milletimizin demokratik reflekslerini bekliyorum. Bu noktada hareket etmelerini istiyorum. İnşaallah demokratik, özgürlükçü, insan hak ve özgürlüklerini sağlayan bir anayasayı milletimiz yapacaktır. Buna inanıyorum. Türkiyenin önü dahada açılacaktır. Çağdaş dünyada Türkiye yerini alacaktır” dedi.